top of page

De zes elementen van Biodynamisch Ademwerk en Trauma Release (BBTRS)

Foto van schrijver: Anneleen RabijnsAnneleen Rabijns

Biodynamisch ademwerk en traumarelease (BBTRS) is een behandelmethode die werd ontwikkeld door Giten Tonkov op basis van zijn jarenlange ervaring met cliënten. In deze methode wordt gebruik gemaakt van zes elementen om te werken met de oude opgeslagen spanningen en blokkades in je fysieke en emotionele lichaam. Deze elementen zijn: meditatie, ademhaling, beweging, geluid, aanraking en emotionele expressie.


Je zou je lichaam kunnen vergelijken met een computer die op oude software werkt. Je rationele brein heeft misschien al veel inzichten vergaard doorheen de jaren. Misschien heb je er zelfs al jaren (verbale) therapie opzitten en weet je heel goed wat je anders wil. En toch lijkt het maar niet te lukken… Dat komt omdat al je vroegere ervaringen zijn opgeslagen in het cellulaire geheugen van je lichaam. Sommige daarvan zijn geïntegreerd en bepalen je leven niet langer, maar andere ervaringen hebben je als het ware geconditioneerd (geprogrammeerd 😊) om steeds weer hetzelfde te herhalen (denk aan: in ongezonde relaties terechtkomen, moeilijk grenzen kunnen stellen of nee kunnen zeggen, conflict vermijden door te pleasen, je omgeving of jezelf controleren, manipuleren of bekritiseren, heel hard je best doen en toch het gevoel hebben dat het niet goed genoeg is…). Dat is immers wat je kent, wat (vaak op een onbewust niveau) veilig en normaal voelt. Ook al is normaal niet altijd gezond…



Ademwerk is een manier om je computer te resetten. De diep verbonden ademhaling fungeert als motor in dit werk: door je lichaam op een gecontroleerde manier op te laden en in fight/flight-modus te brengen, worden de oude fysieke spanningen en onderdrukte emoties meer voelbaar en kunnen ze via beweging, klank en aanraking meer en meer ruimte krijgen en in beweging komen. De fysieke en/of emotionele ontlading die daarvan het gevolg is, brengt een gevoel van verlichting en bevrijding. Hoe meer je kan loslaten, hoe meer energie je krijgt om werkelijk ten volle je potentieel te benutten. Je kan weer leven in plaats van te overleven. Je leven wordt minder en minder bepaald door het verleden en je staat bewuster, authentieker, intuïtiever en vrijer in het leven.


Of je nu kiest voor individueel ademwerk of voor ademwerk in groep, je zal deze zes elementen tegenkomen en leren gebruiken tijdens je eigen persoonlijke ontwikkelingsreis. Hier alvast dus wat meer informatie over de zes elementen van BBTRS:



MEDITATIE


Laat dit eerst duidelijk zijn: ik gebruik meditatie hier in de ruime zin van het woord.


In eerste instantie gaat het over het trainen van je aandacht. Je kwebbelende geest opmerken en de drukte observeren. Opmerken wanneer je getriggerd wordt en je gewaar zijn van de reactie van je lichaam op dat moment (fight/flight/freeze). Er vanop een afstand naar kijken, zodat je er niet langer mee samenvalt: de eindeloze gedachtenstroom, de verhalen, je favoriete problemen, de zorgen, de pijn… Je bent aanwezig met alles wat zich toont: de tranen, de gedachten, het verdriet, de woede, de irritatie, een lach, herinneringen, de machteloosheid, de oordelen, het plezier, de onrust… Misschien merk je daarbij ook fysiek ongemak op, of je ademhaling die wat oppervlakkiger wordt, of gevoelloze plekken in je lichaam… Open en nieuwsgierig observeer je. Zonder het aangename te willen vasthouden. Zonder het onaangename te willen wegduwen. Alles is welkom, zoals het is, zonder oordeel.


Meer en meer richt je je voelsprieten naar binnen en kom je los van je gedachten. De weerstand verdwijnt. Je zakt van je hoofd in je lijf en brengt - via je aandacht en je ademhaling - je gewaarzijn in je fysieke lichaam. Je komt op een diepere laag terecht, losser en losser van zintuiglijke prikkels. In contact met je essentie, een diep innerlijk weten: één, alert, stil. Het Leven krijgt weer ruimte, los van persoonlijke verhalen, drama, projecties, slachtofferschap…



Bij biodynamisch ademwerk is meditatie een rode draad doorheen de sessie. Tijdens het ademwerk worden er stukken van je 'oude verhaal' aangeraakt. Die oude stukken kunnen je triggeren en een vecht-, vlucht- of bevriesreactie wakker maken, waardoor het moeilijk is om aanwezig te blijven in het nu. Meditatieve aandacht zorgt voor gronding. Gronding die zo nodig is om telkens terug 'hier en nu' aanwezig te zijn en op een gezonde manier te reageren op wat er voelbaar wordt (in plaats van onbewust en op automatische piloot).


Wanneer de weerstand tegen wat er is, verdwijnt, komen emoties en energie in beweging. We eindigen een sessie ademwerk dan ook altijd met meditatieve aandacht, om te integreren en met liefdevolle aandacht na te voelen.



ADEMHALING


Je fysieke leven begint met een eerste ademhaling en eindigt met de laatste adem. Tussen geboorte en dood zijn we ons vaak niet bewust van hoe we ademen. Doorheen je leven fungeert je ademhaling nochtans als barometer: je manier van ademen vertelt veel over je welzijn en je stressniveau. Als je schrikt, hou je je adem even in. Verdriet gaat gepaard met een schokkende ademhaling. En zo heeft elke emotie zijn eigen ademhalingspatroon. Soms ademen we onbewust heel oppervlakkig, om toch maar niet te moeten voelen wat we voelen. Bewust ademen brengt je aandacht in het hier en nu en naar het voelen.

 


In een sessie biodynamisch ademwerk leer je je ademhaling gebruiken om je zenuwstelsel te reguleren: zowel om te activeren als om tot rust te komen.


Om te activeren maken we gebruik van de diep verbonden ademhaling: een ademtechniek die je lichaam oplaadt met prana (levensenergie) en het in een gecontroleerde stressmodus (fight/flight) brengt. Oude gewoontepatronen worden voelbaar: fysieke gewoontespanning, onrust, pijn, de neiging om emoties binnen te houden/in te slikken... Met behulp van de diep verbonden ademhaling kan je deze oude gewoontepatronen waarnemen, in beweging brengen en loslaten. Dit is proceswerk, waarbij veiligheid centraal staat en je stap voor stap wordt begeleid, zodat je niet overweldigd wordt.


Daarnaast kan je je ademhaling ook gebruiken om tot rust te komen en te integreren. Om jezelf te reguleren van inspanning naar ontspanning, van onrust naar rust, van je sympathische zenuwstelsel naar je parasympathische zenuwstelsel. Zo kan je je ademhaling ook in je dagelijkse leven inzetten om tot rust te komen in tijden van onrust en stress.



BEWEGING


Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Daarbij wordt er veel energie gegenereerd. Idealiter wordt deze energie gebruikt om in actie te komen, waarna je lichaam weer tot rust komt.


In sommige situaties is het echter niet mogelijk om te vechten of te vluchten, om welke reden dan ook. Door de overweldigende emoties ga je je lichaam soms onbewust opspannen en/of oppervlakkiger ademen, om minder te moeten voelen. De overlevingsenergie komt dan vast te zitten in je lichaam. Op lange termijn word je gewend aan deze staat van zijn. Je creëert onbewust gewoontepatronen op fysiek, emotioneel en energetisch niveau, met de nodige pijn en klachten tot gevolg. Je bent als het ware constant in doe-modus, alert, bezig.


Als je te lang in deze fase vastzit, kan je ook in de freeze-modus terecht komen: je hebt tijd nodig om te bekomen. Je trekt je helemaal terug, depressief, lusteloos, gevoelloos, niet in staat om in beweging te komen.


De vecht-, vlucht- en bevriesreactie zijn manieren om te overleven en dus allesbehalve slecht. Het wordt pas problematisch wanneer we onszelf niet meer naar de rust en ontspanning kunnen reguleren.



In geval van trauma of chronische stress is het natuurlijke zelfhelende vermogen van je lichaam ontregeld. Het weet niet meer hoe het kan ont-spannen (letterlijk: spanning loslaten).


In biodynamisch ademwerk maken we gebruik van beweging: door te bewegen op plekken die vastzitten, kan er spanning loskomen en creëer je meer ruimte (fysieke ruimte én ademruimte). Je zal beter voelen waar je energie vastzit. En in plaats van je emoties binnen te houden en te onderdrukken, mag de energie weer stromen, bewegen. Het zelfhelend vermogen van je lichaam zorgt zo voor fysieke en/of emotionele ontlading.


De fysieke ontlading uit zich in onwillekeurige bewegingen. Dat kunnen schokjes of trillingen zijn, die soms diep uit je lichaam komen en je bevrijden van oude geblokkeerde spanningen. De emotionele ontlading gaat gepaard met tranen en geluid en het mogen doorvoelen van de emoties die je zo lang hebt onderdrukt.


Door je hele lijf de toestemming te geven om te bewegen, te dansen, te trillen, te wenen, tot expressie te komen…, ervaar je een gevoel van ruimte en vrijheid en verhoog je je veerkracht.



GELUID


Ons hele universum vibreert. We zijn allen deel van een groot vibrerend veld, waarin we via trilling met alles en iedereen verbonden zijn, op micro niveau en op macro niveau.


Geluid is trilling, beweging. Een geluidsbron, wat die ook is, brengt de lucht aan het trillen en geeft zo energie door. Deze trilling werkt door in ons hele lichaam.


Als je het moeilijk vindt om je het effect van geluid op celniveau in te beelden, kijk dan eens naar dit filmpje, waarin je ziet hoe een waterdruppel reageert op geluidsgolven. Als je dan beseft dat ons lichaam voor meer dan 70% uit watermoleculen bestaat, dan besef je hoeveel impact geluid heeft op ons welzijn.


Als je op micro-niveau naar vibratie kijkt, kan je de impact van littekenweefsel anders beschouwen. De vorming van een litteken zet het weefsel vast en verhindert de natuurlijke beweging ervan. Iets vergelijkbaars gebeurt er bij trauma: de spanningspatronen die we opgebouwd hebben in ons lichaam, beletten de vrije beweging op celniveau. Trauma creëert immense veranderingen op celniveau en resulteert in fysieke contractie in bindweefsel en spieren, met effect op onze organen en skeletstructuur. Geluid maakt los. Zo worden geluidsgolven bijvoorbeeld gebruikt om kankercellen van niet-kankercellen te scheiden.


Als geluid je bindweefsel in beweging kan brengen door de interne vibratie van je lichaam te veranderen, dan werkt het misschien wel op cellulair niveau (nog niet bewezen). Hypothese: de ruimte tussen de cellen shift en verwijdt, waardoor vloeistoffen vrijer circuleren, je cellen gevoed worden en afvalstoffen ons lichaam gemakkelijker kunnen verlaten, allemaal bijdragend aan de homeostase van je lichaam.



Bij biodynamisch ademwerk maken we bewust en creatief gebruik van geluid, in de vorm van muziek en klank, zodat de geluidstrillingen oude blokkades weer in beweging kunnen brengen. Daarnaast zal je in een ademsessie ook gebruik leren maken van je eigen krachtige instrument: je stem. Daar waar trauma een vrij stemgebruik soms in de weg zit (denk aan: een krop in de keel hebben), leer je jezelf tot expressie brengen via je stem. Je mag je eigen geluid, je eigen klank verkennen. Jezelf uiten via je stem.



AANRAKING


Onze eerste ervaring van contact en nabijheid is de warmte van de moederschoot. Baby's die overstuur zijn, kalmeren wanneer ze liefdevol worden vastgehouden. We hebben fysieke nabijheid nodig om ons veilig te voelen.


De huid is hierbij het belangrijkste zintuig. Miljoenen zenuwcellen reageren op aanraking. Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen, die vervolgens onder andere oxytocine produceren: een rustgevend feel-good hormoon, dat stress en angst vermindert, je immuunsysteem versterkt en een rol speelt bij socialisering. Het verzwakt de neiging om anderen op afstand te houden, waardoor je socialer bent en je je beter kan openstellen naar anderen toe.


Aanraking is een manier om de eigen grenzen en de grenzen van anderen te ontdekken. Een manier ook om je lichaamsbesef te ontwikkelen en de wereld om je heen via je lichaam te ervaren. Het leert je wat je eigen behoeften zijn en het maakt je empathisch naar anderen.


Kortom: aanraking is geen luxe product, het is een fundamentele, levensnoodzakelijke behoefte.



Misschien waren de aanrakingen die je hebt gekend, beangstigend, gewelddadig of bedreigend… Of misschien heb je weinig aanraking gekend, waardoor je ook het rustgevende effect van een aanraking niet hebt kunnen ervaren. Het gevolg is dat je op jezelf aangewezen was om spanning te reguleren en rust te vinden.


Je hersenen en zenuwstelsel linken aanraking dan met onveiligheid en je brein schakelt over op primitievere vormen van overleven: vechten, vluchten of bevriezen (verstijven). 

Concreet kan dit er zo uitzien:

  • je gaat elke aanraking vermijden en houdt zoveel mogelijk afstand

  • je lichaam reageert heel instinctief bij aanraking en trekt zich terug

  • je snijdt je gevoel af van de ervaring (met je hoofd weet je wel dat die hand daar ligt, maar je voelt het niet)

  • aanrakingen doen je helemaal verstijven, misschien vraag je je zelfs af of er iets mis is met je (niet dus…)


Bij biodynamisch ademwerk gebruiken we bewuste (zelf)aanraking om het bindweefsel te ondersteunen bij het loslaten van trauma. Door de spanningsgebieden aan te raken (via drukpunten, massage, tapping, een zachte aanraking...), kan de energie weer gaan stromen. Bovendien kan een zachte, tedere aanraking je ook helpen om in contact te komen met je emoties.



EMOTIONELE EXPRESSIE


De bewuste expressie van emoties maakt deel uit van biodynamisch ademwerk, maar is geen doel op zich. Door adem- en lichaamswerk komen er bepaalde sensaties en soms ook diepere emoties aan de oppervlakte: angst, woede, verdriet, machteloosheid... Je gaat niet in het verhaal, maar je leert de energie die met deze emoties gepaard gaat, op te merken en in beweging te brengen. Zo leer je om traumatische ervaringen te integreren. Zonder overweldigd te worden. Zonder pijnlijke ervaringen te moeten herbeleven.


Het woord 'emotie' is afgeleid van het Latijnse 'emotere', wat letterlijk 'energie in beweging' betekent. Depressie is het negeren en onderdrukken van emoties. Je zet de energie vast, waardoor de emoties je volledig in beslag blijven nemen. Emoties vragen echter om expressie: je mag ze voelen, erin ademen en bewegen, en weer loslaten, zodat er ruimte komt voor iets nieuws.



Emotional fluidity: hierin komen alle sleutels samen. Kan je de geblokkeerde energie weer in beweging brengen, van binnen naar buiten toe: door te bewegen, zuchten, dansen, trillen, wenen, roepen, stampen...? Laat het vloeien, express yourself! Zodat er weer ruimte komt voor het Leven!


Of zoals Ken Wilber zegt: We kunnen de golven in ons leven (de ups en downs) nooit wegnemen, maar we kunnen er wel op leren surfen.



95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page